Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości
Przeskocz do głównego menu
Logowanie
 

 Historia

 

hb1.jpg

Budynek Biblioteki, oddany do użytku we wrześniu 1930 roku, został zaprojektowany przez Jana Witkiewicza-Koszczyca, jako element kampusu uczelnianego. Wzorem dla jego projektu były biblioteki w Nowym Jorku, Wiedniu i Zurychu. W warstwie funkcjonalnej Witkiewicz konsultował swoje pomysły z wybitnymi bibliotekarzami Warszawy. Podstawę geometryczną budynku, analogicznie jak Pawilonu Doświadczalnego, stanowił kwadrat o boku 45 m podzielony na moduły o boku 4 m. 

Nowatorska konstrukcja szkieletowa pozwoliła zastosować przeszklone sklepienia i okna o szerokości 3,5 m nawiązujące do idei „architektury światła”. Na attyce umieszczono 23 alegoryczne emblematy z kolorowych cegieł. Aranżację wewnętrzną cechowało „pałacowe” rozwiązanie szerokiej klatki schodowej wiodącej do czytelni głównej o powierzchni 864 m2 i wysokości blisko 10 m, mogącej pomieścić 400 czytelników. Jej „bazylikowy” charakter określały 3 oszklone kopuły i 18 obłożonych drewnem kolumn. Pod czytelnią znajdowały się dwukondygnacyjne (po 2,3 m wysokości) magazyny książek, o pojemności 736 tys. tomów. Czytelnia główna, czytelnie profesorska i czasopism oraz sale dydaktyczne obliczone były na 1000 miejsc. Ogólna kubatura budynku wynosiła 36,7 tys. m3.
 
hb2.jpg


Budynek Biblioteki powstał w rekordowym tempie osiemnastu miesięcy, jako jedyny gmach biblioteczny zbudowany w Drugiej Rzeczypospolitej. Jego koszty, przekraczające 3,2 mln zł, pokryto z budżetu Wyższej Szkoły Handlowej, pożyczki Banku Gospodarstwa Krajowego oraz Biblioteki Narodowej. W przypadku Biblioteki Narodowej wkład stanowił przedpłatę czynszu za dzierżawę przez 6 lat jednej trzeciej gmachu.


 








hb3.jpg



Gmach biblioteczny, który zgodnie z opinią jego architekta, miał służyć przez 50 lat, nadal stanowi ważny element Szkoły. Dzięki odważnej postawie prof. Andrzeja Grodka wobec władz niemieckich nie podzielił losu spalonego po upadku powstania warszawskiego Pawilonu Doświadczalnego. Po kilku remontach i nowej aranżacji spełnia swoją naukową misję i zachwyca Witkiewiczowską architekturą.






Tekst opracował Janusz Kaliński

Fot. 1. Maciej Górski
Fot. 2. Zbiory SGH
Fot. 3. Zbiory SGH

 
 
Praca wykonana w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Narodowy Program Rozwoju Humanistyki" w latach 2012-2015